Oedeem
Oedeem
Lymfoedeem
Een aandoening die zowel bij mannen en vrouwen, oud en jong voorkomt. Dit kan ontstaan door een aangeboren afwijking aan het lymfestelsel of door beschadiging van een voorheen goed functionerend stelsel na bijvoorbeeld een operatie (na borstkanker), radiotherapie, chemotherapie of trauma’s. In de meeste gevallen levert lymfoedeem pijn en ongemak op voor de patiënt. De behandeling van lymfoedeem is (vooral in de beginfase) vaak intensief. Naast het gebruik van zwachtels wordt er vaak Manuele Lymfedrainage ingezet door de huidtherapeut en kan er in de latere fase een compressiekous aangemeten worden om verdikking van het ledemaat onder controle te houden en het oedeem door de druk van de kous af te voeren.
Lipoedeem
Herkenbaar door stevige benen en een slanke taille waarbij een dieet geen verbetering laat zien. Het komt het meest voor bij vrouwen en is familiair (erfelijk). Deze chronische aandoening kenmerkt zich door een symmetrische toename van onderhuids vetweefsel in de benen, bekkenregio en soms in de armen.
Vaak wordt de diagnose niet of onjuist gesteld, deze patiënten wordt bijvoorbeeld vaak geadviseerd om een dieet te volgen en af te vallen, zonder resultaat. Helaas een onjuist advies, met teleurstelling als gevolg.
Voor lipoedeem is een compressiekous/panty absolute noodzaak met als doel het lipoedeem te beperken of stabiel te houden. Ook kan Manuele Lymfedrainage een positief effect hebben. In een samenwerking tussen verschillende specialisten kan de behandeling van lipoedeem zo optimaal mogelijk uitgevoerd worden.
Veneus oedeem
Een oedeem die ontstaat doordat kleppen die zich bevinden in de bloedvaten in de benen zich niet meer goed sluiten. Hierdoor stroomt zuurstofarm en zuurstofrijk bloed met daarbij weefselvocht terug in het been en wordt dit niet goed afgevoerd. Het vocht hoopt zich hierdoor op in de benen/enkels waardoor deze in de loop van de dag opgezwollen raken. Door deze toename van vocht neem de druk in de beenvaten toe waardoor de vaten en vaatjes zich verwijden met als resultaat veneus oedeem (Chronische Veneuze Insufficiëntie). Klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn: pijnlijke, rusteloze benen en spataderen.
Spataderen kunnen op iedere leeftijd voorkomen, erfelijkheid speelt daarin een belangrijke rol maar ook ouderen, zwangere vrouwen en invaliden hebben een groter risico. Het dragen van een compressiekous kan de kans op spataderen verkleinen. Door de druk die de kous op het been geeft wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. De klachten worden met de kousen onderdrukt en verergering van de klachten worden geremd.